Waterfall House

En ny bygglov i Sverige gjør det mulig for et 25 kvadratmeter stort og fire meter høyt hus og bygges på en eiendom uten byggetillatelse. Husene kalles Attefall-hus oppkalt etter politikeren Stefan Attefall, og er ment å lette boligmangel ved å øke antall boliger og fortette urbane områder. ”We wanted to explore the maximum possible impact that a building made from the new law can have, by making it long and high with extruding volumes from the facade” sier arkitektene Bornstein Lyckefors. Det lille huset er en lang og smal betongkonstruksjon, med asymmetriske bokser på den ene siden og en glassfasade på motsatt side. Innvendig er huset basert på ideen om en lagringsplass i form av hyller med innebygde funksjoner, som får lov til å vokse utenfor fasaden. Det lange og slanke volumet skaper et stort fasadeområdet, der det også er mulig å eksperimentere med tilskudd som karnapper, balkonger og takutstikk. Byggeforskriften tillater et takutstikk på 1,5 meter, når høyden er mindre enn tre meter over bakken. Dette resulterte i husets mest spektakulære design; et vannbassenget på taket som samler vann og muliggjør en regndusj.

A new building legislation in Sweden allows a 25 sqm and 4 meter high building to be built on a property without a building permission. The houses are called Attefall houses named after the founding politician Stefan Attefall, and are meant to ease the housing shortage by increasing the number of dwellings and densify urban areas. ”We wanted to explore the maximun possible impact that a building made from the new law can have, by making it long and high with extruding volumes from the facade”, the architects Bornstein Lyckefors. The house is a long and narrow concrete box with asymmetrical protruding boxes on one side, and transparent glass façade on the other. The inside of the house has been based on the idea of ​​a large storage shelf with built-in functions, which are allowed to grow outside the facade. The long and slender volume creates a large façade area, where it is also possible to experiment with additions like bay windows, balconies and eaves. The building rule allows the roof to protrude 1,5 meters when the eave is placed no more than three meters above the ground. This resulted in the most spectacular design in the house; a water basin on the roof that collects water and enables a rain shower.

 

UnknownRoof water collected and dropped like a waterfall in a outdoor shower.
Unknown-4Bay windows and eaves have been used to allow the functions “grow” outward and influence the architecture.
Unknown-5Folding screens made of wood is pushed up, forming a roof over the patio.

Unknown-3The raw concrete of the exterior emphasizes the building’s sculptural form and simultaneously creates a contrast to the inside walls, warmly dressed in simple wooden panels.

Unknown-1Different functions – a sofa, a work area, a kitchen area – folds in and breaks up the shelf grid.

Unknown-2

The wall covered by a site-built function furniture / shelf holds all accommodation needs: sleeping, bathroom, kitchen and storage. The shelving section is divided into square compartments, and has a standard depth of 30-40 centimeters. The depth is increased where bay windows protrude.

P:1_ProjektA Attefall1_Arbetshandlingar10_RITNING100_ArP:1_ProjektA Attefall1_Arbetshandlingar10_RITNING100_Arexplosion03P:1_ProjektA Attefall1_Arbetshandlingar10_RITNING100_Ar