Ureddplassen

From the Haugen/Zohar Architects (HZA) description: – Ureddplassen along Norwegian Scenic Route Helgelandskysten is frequently visited both by tourists and residents. In the winter there is hardly a more beautiful place to admire Aurora Borealis and the same goes for the midnight sun in the summer. The existing site is redesigned to satisfy the Scenic Route project requirements of architectural quality as well as services to the public.The new project reveals a redesign of the memorial monument “Uredd” along with a new concrete viewing terrace, seating benches in the characteristic marble from Fauske and a toilet building. An amphitheater enabling a unique view leads down to the beach area.

The site: The most important qualities and characteristics of Uredd resting place are the view to the north and the midnight sun. The view to the fjord is magnificent, facing the mountain summits as well towards the vast open ocean. The war memorial for the submarine “Uredd” is an important, existing element on site which gave it its identity and name: Ureddplassen, which in Norwegian means a fearless place.

Architecture: The rest area consists of a large poured concrete terrace facing the sea. From the concrete terrace, an amphitheater rolls down to the shoreline, making the shoreline accessible. On the terrace a toilet is established, built with a concrete ceiling that waves up from the terrace’s surface.

Ureddplassen will be official opened May 22. You can read more about the Norwegian Scenic Routes here. Photo: Steinar Skaar.

 

Helgelandskysten is a stunning part of the Norwegian coast in the southern part of Norland county. The view from Ureddplassen to the fjord is magnificent, facing the mountain summits as well towards the vast open ocean. On a bright day you can see all the way over to the Lofoten massive.

The war memorial for the submarine “Uredd” is an important, existing element on site which gave it its identity and name: Ureddplassen, which in Norwegian means a fearless place.

The rest area consists of a large concrete terrace facing the sea. From the concrete terrace, an amphitheater rolls down to the shoreline, making the shoreline accessible. On the terrace a toilet is established, built with a concrete ceiling that waves up from the terrace’s surface.