PH House

A historic villa just outside Copenhagen city center has been restored by Norm Architects after a devastating fire. The story says that the house has been the former home, or summerhouse of the renowned Danish architect, designer and cultural critic Poul Henningsen. The historic house has been restored into a modern home with a focus on references to its original state. High panels, parquet flooring, and low paneled windows creates the perfect atmosphere and contrast to a modern interior, teak furniture and, of course, PH lamps hanging around the house.

The ground floor of the house has been changed from small divided rooms into one big living area with windows on all sides, only subdivided centrally by bespoke elements; a large kitchen cabinet covered in dark stained oak separating the kitchen and the living room, and a central staircase, creating a dynamic, semi-open space with soft transitions.

 

The minimal kitchen in smoked oak with bronzed brass handles, designed by Norm Architects for Danish kitchen manufacturer Reform is complimented by a sculptural kitchen island in a light grey ceramic stone, and both the kitchen and bathroom of the house sports slim brass faucets.

With a clean and minimal approach, the classic elements of the house have been restored and elegantly combined with contemporary details, making for timeless interiors and generally warm aesthetics. The dark mid-century teak furniture and minimal marble plinths create beautiful contrasts, boasting a clean and subtle elegance against the plain, white walls and dark inbuilt kitchen elements in saw cut smoked oak.

The floating steps in solid oak create a flow between the basement, ground floor and top floor, connecting the house vertically in a harmonious and contemporary way with skylights flooding the staircase in natural daylight and increasing the sense of height in the house.

Unfortunately not much of the original building was left after the fire in 2014, but while rebuilding the house it was possible, by increasing the height of the facades, to extend the top floor from approximately 40m2 to 100m2, which has made the house more suitable as a modern family home.