Ment

Lågen siger blågrønn sørover utenfor vinduene til den tidligere skifabrikken i Fåberg. Her i munningen av Gudbrandsdalen har de to søstrene Ingvild Hemma og Sidsel Forr Hemma etablert sin bedrift og lille fabrikk som utvikler og produserer interiørgjenstander i keramikk og porselen. Situasjonen er faktisk ganske uvanlig, da nesten all produksjon av tilsvarende i Norge gjøres langt utenfor landegrensene i billigere produksjonsland. Ment er navnet, og produktene spenner fra større vaser via blomsterpotter og karafler til tekopper og vakre, små skåler. Dette er særnorske produkter designet og produsert lokalt og med stor entusiasme. Sidsel har bakgrunn som blomsterdekoratør og er senere utdannet som produktdesigner ved Høyskolen i Akershus. Ingvild har jobbet som interiørstylist med bakgrunn som eksponeringsdesigner fra Westerdals.

Ingvild Hemma and Sidsel Forr Hemma started Ment three years ago, a business and small factory that develops and produces interior objects in ceramics and porcelain. The situation is actually quite unusual, since almost all production of similar products in Norway are made in countries known for their cheap manufacturing methods.The products range from larger vases via flower pots and carafes, to teacups and beautiful, small bowls. This is distinctively Norwegian products designed and produced locally and with great enthusiasm. 

 

DSCF1804_DSC0010_DSC0003DSCF1808DSCF1806

 

– Dette bygget tok vi over høsten 2012 og her utvikler og lager vi unike produkter som vi enten produserer selv, eller setter ut for produksjon. På Fåberg konsentrerer vi produksjonen mest på gjennomfarget porselen. Vi har som ambisjon å skape arbeidsplasser for oss selv og andre, og å lage produkter med mening. Vi har stor tro på at ved å selv være bevisste på de valgene vi tar som forbrukere og produsenter, kan vi være med på å påvirke folks forståelse av kvalitet, håndverk og materialkunnskap. Vi vil skape produkter som folk setter pris på og ønsker å spare på, og som vi selvsagt ønsker oss selv. Vi får tilbakemeldinger om at vårt design og våre fargevalg faller i smak, og at kundene setter sammen sine egne individuelle samlinger av våre produkter. Vi har et stort engasjement og hjerte for våre produkter og det er utrolig deilig å se at det smitter over på våre forhandlere og videre til sluttforbruker!

– Dere er langt fra Oslo og kontinentet. Gjør det noe?

– Det spiller ingen rolle. Vi reiser mye rundt for inspirasjon og kunnskap. Ideer til vårt design finner vi over alt – fra plantestudier eller elva som renner forbi verkstedet vårt til detaljer i gamle, eksisterende produkter funnet på reiser vi har vært på. Apropos Lågen; vi har en egen farge på flere produkter kalt Lågengrønn.

Fargepulver, leire, krukker, ovner og redskaper lager fascinerende stemning og atmosfære. Det står produkter stablet over alt, på hyller og paller. Noen heller leire i former, mens andre gjør klar brennovnen. Samtidig serveres det kaffe i showrommet ved peisen.

– Her er det kort vei mellom planlegging og administrasjon til håndverk, tunge løft og leire på fingrene. Vi følger selv hele prosessen; fra å utvikle designet, lage prototyper, teste ut produktet i produksjonen, og velger da om vi skal produsere det selv eller sette produksjonen ut. Vi er opptatt av å skape arbeidsplasser for oss selv og andre i lokalmiljøet, men er også bevisste på å sette ut produksjonen til steder i Europa hvor kunnskapen og erfaringen med de materialene vi ønsker å produsere i er stor. For øyeblikket har vi i tillegg til oss selv tre ansatte, men må nok ha flere etter hvert.

 

DSCF1809DSCF1843DSCF1833DSCF1831DSCF1819DSCF1826DSCF1814DSCF1818DSCF1855DSCF1860

 

– Vi tar også hånd om all distribusjon, med eget lager på Fåberg hvor vi distribuerer til alle forhandlere og også fra salg i vår egen nettbutikk. Alt salg og promotering i det norske markedet tar vi hånd om selv. For øyeblikket har vi litt over 100 forhandlere i Norge, og selv om vi har vært i markedet i relativt kort tid så merker vi stor oppmerksomhet rundt våre produkter. Vi ser en generell tendens til et økt ønske om norsk design og ikke minst norsk produksjon, noe vi gleder oss stort over! Siden begynnelsen av 2015 har vi hatt en agent i Danmark som er et spennende marked for oss å gå inn i. En av de første som tok oss inn var museumsbutikken på Louisiana! Danmark er jo en stor designnasjon, og det å bli invitert inn i dette selskapet er stor stas for oss!

Hver fredag (stengt i juli) har Ment åpent for publikum, som kan komme nær innpå produksjonen og hele produktsortimentet. Disse dagene er godt besøkt, og det kommer kunder langveisfra for å bli kjent med produksjonen og for å skaffe seg det produktet som er ment for dem. Ment, Elvefaret 16, Fåberg, ment.no