Cabin at Troll´s peak

The cabin is situated at Trolltind in the Sunndal area in western Norway. Rever & Drage Architects and the design team Tom Auger, Martin Beverfjord and Eirik Lilledrange have designed the 140 square meter cabin for an active outdoor family. The building is tailor-made to transport wet hikers from the glassed-in garage via a laundry area, bathroom and kitchen, to a soft sofa by the fireplace with a wide panorama window with barrel vault ceiling that defines a distinct scene.

The glassed-in garage will also function as a storage room, fitness/workout room, workshop and conservatory. In this room all the traditional wooden joints are exposed and well lit. From the conservatory the nearby scenic peak of Ryssdalsnebba can be observed to the south. In good weather the doors can be opened both to the west and east to make a seamless transition between the safe shelter of the cabin and the wilderness at the doorstep. To the north is a large bedroom, or small dormitory, with a large window in the gables to observe the northern lights. The cabin is a robust construction with high quality traditional craftmanship and local timber being used throughout. The choice of durable materials and a construction to fit the terrain will give the cabin a long life, even in the harsh weather conditions at this high mountain valley.

The cabins appearance is that of a traditional cluster farm, where buildings with different functions and different construction techniques are arranged in a line corresponding with the dominant direction of the wind. A deep, dark green color, tar based timber oil, as well as a common direction of gabled roofs makes it an continuous volume. At the same time each of the units has its own character as presented by their building technique and window type, from late medieval with large, narrowing logs, elegant 19th century notched logs, modern, square logs with dovetail notches, and local timber frame technique and clad with transparent polycarbonate.

In the western facade of the building the individual characters of the different units are most obvious, while in the eastern facade their coherence and the cabin as a whole is more prominent, The overall design approach gives the cabin an expression that can be seen as both a single unit as well as four separate buildings. Photo: Tom Auger.

 

The cabin is situated at Trolltind in the Sunndal area in western Norway. Rever & Drage Architects and the design team Tom Auger, Martin Beverfjord and Eirik Lilledrange have designed the 140 square meter cabin for an active outdoor family.

The cabins appearance is that of a traditional cluster farm, where buildings with different functions and different construction techniques are arranged in a line corresponding with the dominant direction of the wind.

The glassed-in garage will also function as a storage room, fitness/workout room, workshop and conservatory. In this room all the traditional wooden joints are exposed and well lit. From the conservatory the nearby scenic peak of Ryssdalsnebba can be observed to the south.

The cabin is a robust construction with high quality traditional craftmanship and local timber being used throughout. The choice of durable materials and a construction to fit the terrain will give the cabin a long life, even in the harsh weather conditions at this high mountain valley.

The living room has a wide panorama window with barrel vault ceiling that defines a distinct scene.

The cabins design is that of a traditional cluster farm, where buildings with different functions and different construction techniques are arranged in a line corresponding with the dominant direction of the wind.