Black Box in Cph

The Danish designer and architect Kristina Dam live with her family in a red brick building from the 1920s at the Amager district in Copenhagen. The original house is just over a hundred square meters. To make the house both larger and more airy, they added a wooden box of about 30 square meters on the 500 square garden side.

The extension was designed by architect Anne Louise Breiner in collaboration with Kristina Dam. A black-painted wooden box with flat roof gave the project an interesting contrast, and wooden terracing levels made a connection out into the garden. At the same time the brick house was rehabilitated. The new expression is bright, fresh, efficient and cozy, with blonde Dinesen floors and white walls. Additionally, the dining room zone with large windows and glass doors open up and extend the outdoor feeling. From a bench with leather pillows along the entire window you can follow seasons and different weather that change the atmosphere in the outdoor area and indoor as well. Further into the house is the kitchen, and a living room area, and upstairs there are three bedrooms and a bathroom.  – Our garden is unique, with old trees and its exact size, and we are particularly pleased with the dining room and the way the terrace meets the garden, says Kristina Dam.

Kristina Dam Studio was established in 2012 with a series of limited edition illustrations, which quickly gained attention in stores and magazines. Later she has released two collections a year, both with her own work and in collaboration with talented designers. Kristina Dam Studio also designs furniture, lamps, sculptures, art prints and accessories, all with the attention on materials and good craftsmanship, as a natural extension of our Nordic heritage. Photo: NYTT ROM